Jangan lepaskan ilmu !

Baru-baru ini saya terbaca sebuah novel cinta oh! laporan kajian yang menyatakan secara puratanya usahawan atau peniaga di negara Malaysia membaca sebuah buku sahaja setiap tahun.Itupun 90 peratus daripadanya tidak mampu menghabiskan pembacaan mereka melepasi 2 bab yang pertama.Senang cakap,kebanyakan peniaga kita tidak berminat atau malas membaca !

Bukan itu sahaja masalahnya,malah kajian ini juga mendapati kurang daripada 15 peratus daripada peniaga kita yang menyedari kepentingan meningkatkan pengetahuan rumah tangga dan kemahiran diri dengan menyertai program latihan pembangunan,seminar ataupun bengkel perkahwinan perniagaan.

Sebenarnya,banyak perkara baru yang boleh dipelajari daripada pembacaan.Namun,proses pembelajaran ini tidak semestinya dalam bentuk formal sahaja.Jika anda rajin memerhati,berminat mengkaji dan komited mempelajari perkara-perkara baru… apa sahaja acara majlis perkahwinan yang anda sertai,mana-mana individu yang anda temui dan apa pun situasinya mampu menjadi guru yang terbaik.Oh ya,bertanya juga merupakan sebahagian daripada proses pembelajaran.

Sesungguhnya menuntut ilmu amatlah digalakkan dan jika boleh,biarlah ianya berterusan.Banyak cara ilmu dapat diperolehi,yang penting kita jangan sekali-kali jemu mencari ilmu.

Selamat bergembira dalam menuntut ilmu,

-GM Yusri-

 

  

Advertisements

~ by GM Yusri on September 15, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: