Boneka yang melawan !

Hari ini saya ingin kongsikan dengan anda kisah cinta saya satu bacaan yang menarik. Saya telah membaca buku ‘Berani Gagal’ buat beberapa kali dan kali ini saya ingin kongsikan dengan anda semua beberapa dialog yang buat kita semua berfikir.

Ayuh, baca satu per satu dialog di bawah:

1) “Kamu tak akan sampai ke mana-mana. Kamu sepatutnya balik memandu trak semula.” kata Jimmy Denny, pengurus Grand Ole Opry,ketika memecat Elvis Presley.

2) “Kuda pasti akan sentiasa bersama kita, tetapi kereta hanya merupakan suatu perkara baru – suatu kegemaran sementara.” kata Presiden Simpanan Michigan ketika enggan melabur dalam Syarikat Motor Ford oleh Henry Ford.

3) “Kami tidak gemar mendengar musik mereka, sementelah pula muzik gitar sedang merosot kepopularannya.” kata satu syarikat rakaman kepada kumpulan The Beatles.

4) Alexander Graham Bell diarahkan oleh seorang pengurus bank yang berang supaya dia mengeluarkan ‘mainan itu’ dari pejabatnya. Namun, ‘mainan itu’ ternyata ciptaan agung Bell iaitu telefon.

5) “Burung sahaja boleh terbang! Pesawat terbang lebih berat daripada udara adalah mustahil” kata Lord Kelvin, Peresiden Royal Society kepada adik beradik Wright.

6) “Orang Melayu tak kan makan burger “ kata seorang Pegawai MARA ketika menolak permohonan bantuan modal , Encik Ramli -Pengusaha Burger yg mempunyai wawasan untuk memasarkan burger ke seluruh pelosok negeri serta menjadikan ia salah satu makanan orang Melayu kelak.

Lihatlah apa yang orang katakan kepada mereka? Bagaimana jika anda berada ditempat mereka? Saya pasti,hasrat kita semua pasti terkubur begitu sahaja bila orang mengatakan sesuatu kepada kita. Namun tidak bagi mereka! Mereka melawan semula kata-kata tersebut dan akhirnya berjaya!  😀

-GM Yusri-

 

 

Advertisements

~ by GM Yusri on October 19, 2008.

2 Responses to “Boneka yang melawan !”

 1. huhu. this thing gives me inspiration.
  yes. we hve to be ready to face failure in order to succeed.
  huhu. trigt ciri2 usahawan dlm textbook kh..
  haha.
  its 4 everyone.
  to face the up and down of life.
  kn yus? kn yus? ;D

 2. >> aisya

  Yup,btul 2
  Hidup ini ibarat roda yg brputar
  Skejap di ats,skejap di bwh
  Ngeh2
  😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: