1000 gigih tapi gagal

Sebagai seorang usahawan yang bekerja keras setiap hari untuk mengejar wanita cantik yang bergelimpangan kejayaan perniagaan, dia tidak akan lari daripada menemui kegagalan. Ada ketika anda merancang dengan teliti dan berusaha dengan gigih tetapi tidak 100% yang tepat.  Dan ada ketika anda melipat gandakan usaha untuk kali kedua tetapi terus gagal tidak seperti yang diimpikan tatkala bulan mengambang.Oh!  😀

Pada saat ini, sebagai umat Islam kita hendaklah menerima ketentuan Allah bahawa segala apa yang dirancang akan ditentukan oleh yang maha Esa. Kita fikir sudah gagal tetapi ingatlah bahawa ada orang lain yang lebih gagal daripada diri kita. Sentiasa muhasabah diri dan redha dengan ketentuannya.

Langkah kedua memerlukan kesabaran yang tinggi. Memang ada individu tertentu yang apabila hilang sabar dia lupa segala-galanya. Dia fikir dengan memarahi orang lain akan menghilangkan kesabarannya.Oh,lemak ah bhai! Tidak… Kita perlu beristighfar dan duduk bertenang memikirkan kenapa berlaku kegagalan sedemikian rupa.Mungkin ada hikmah di sebalik apa yang terjadi.  😉

Seterusnya carilah kekasih hati anda rakan-rakan yang boleh dipercayai untuk berkongsi kesedihan anda. Jika kita menyimpan kesedihan dalam jiwa kelak akan merosakkan badan. Luahkan perasaan dengan ibu bapa / kekasih hati tersayang / rakan / sebagainya. Lakukan aktiviti yang menyeronokkan bersama kekasih hati rakan-rakan seperti bermain catur oh! ,bersukan, berkelah, melancong dan lain-lain. Aktiviti yang menyeronokkan sedikit sebanyak akan melupakan kesedihan kita.Huha!

P/s : Untuk mengelakkan kegagalan,gigihlah sebanyak 1001 kali dan ke atas sehari semalam.Yeeha!  😀

-GM Yusri-

 

 

Advertisements

~ by GM Yusri on January 17, 2009.

4 Responses to “1000 gigih tapi gagal”

 1. s.a.y.a s.u.k.a t.o.p.i.k i.n.i ~~

 2. >> Aemy

  Haha
  Thanx!
  😀

  Topik ini sbenarnye ditujukan kpd anda dan yg laen
  N also dtujukan untk diri sy sndiri
  Sama2 muhasabah diri
  Huha!
  😉

 3. kegagalan bkn lah bererti gagal…
  kegagalan lah yg ajar kite cmne nk bjaye…dat’s life!!!
  yg pntg usha…kalo da usha but still gagal lg..be positive..dun giv up..bkn Allah xnmpk usha kita tp sbenarnye Dia ade perancangan laen yg lbey baek buat kita…hahaha..(tetibe jd serius)..btw gud luck 4 u n 4 me=)

 4. >> aida

  Ttibe kak senior kongsi pndangan yg mmbina
  Trharu jap ni
  Dh 3 titik air mata kuar
  Kuang3
  😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: