Serangan balas checkmate

Ketika berlakunya krisis kejatuhan nilai hartanah (krisis subprima) di Amerika, firma perbankan di seluruh dunia menghadapi kerugian yang mencecah berbillion-billion ringgit kerana pelaburan ini. Ketika ini, firma perbankan Islam yang bertaraf global tidak terkesan sedikit pun kerugian rentetan daripada taufan ekonomi yang melanda dunia, malah ketika itu mereka ghairah melancarkan produk kewangan Islam. Bon Islam yang dilaksanakan berbeza dengan bon konvensional kerana sistem muamalat Islam bebas dari segala pelaburan risiko yang meragukan. Malah bon Islam lebih efektif dan original! Hohoho!  😀

Sebab itu sebenarnya Islam hari ini berpotensi untuk mendahului ekonomi Yahudi. Bagi saya, idea boikot itu bukanlah idea yang lapuk, malah terbukti kesannya hari ini pasaran ekonomi ‘729’ jatuh merudum seperti mana berlaku pada pasaran-pasaran produk Belanda ketika berlaku penghinaan terhadap Rasulullah sebelum ini.

Sekiranya ekonomi Yahudi jatuh, adakah umat Islam membiarkan keadaan itu hanya dengan laungan ‘padan muka bhai’ atau memulakan revolusi ekonomi baru menyaingi Mc Donald, 20th Century Fox, Disney dan lain-lain? Hmm…  😉

Sebab itulah, erti hidup bukan hanya pada memberi tetapi juga membukti! Jika kita hanya sibuk memberi, orang sana sibuk menerima, maka sifirnya kita tidak bergerak menuju anjakan paradigma.Oh,sama-sama muhasabah diri.Huha!  😀

P/s : Doakan saya mendapat title Best Chess Player menentang scholars Bank Negara 7 Mac 2009 di Kolej Tuanku Jaafar nanti.Aamiiin… 😀

-GM Yusri-

 

 

Advertisements

~ by GM Yusri on February 7, 2009.

24 Responses to “Serangan balas checkmate”

  1. gudluck!!
    do yr best =)

  2. “…erti hidup bukan hanya pada memberi tetapi juga membukti!”?
    ni ciplak punya ayat ni. haha…

    gud luck rumate!

  3. >> sabryna

    HAha!
    Thanx cik!
    Wii~
    😀

  4. >> pres

    Haha!
    Aku pon xingt mane aku dngr ayat keramat ni
    Nmpk cam sesuai untk letk dlm post kali ini
    2 psal bantai aje bhai
    Ngeh2
    😀

    Owho
    Trimas2
    Aku mngangkat nama INTI-UC n also MRSM Langkawi kali ni
    Aish
    😛

  5. pergh….
    layan seyh…
    aku nak ikut ko g lawan…
    nak jd penyokong leh x???

  6. >> wan

    Haha!
    Bleh je bhai
    Ko g ngn keta ko xde msalah pnye
    Bwk rmai2
    Kasi cuak itu scholarz bank negara
    Ngeh2
    😛

  7. angkat nama tc 21 skali beb!

  8. Adakah
    anda
    memerlukan
    pasukan
    cheerleaders?
    Jika ya,sy brsama pasukan kucim bkepala pink akn menyusul anda d tmpat t0urnament tsebut:)

  9. aku suke tajuk post kali nie!!!cool habis!!isi pun best!!

  10. >> pres

    Haha!
    No hal bhai
    Small matter
    😉

  11. >> Aemy

    Huhu
    Xpelah,sy xmmerlukan mreka suma untk cheerz
    Nnti hnya mnggngu kosentrasi sy sje
    Isy2~
    😛

  12. >> KaiTo

    Adesh
    Ko puji lebih ni bhai
    Post ni aku wat smbil ngntuk jew
    Newayz,thanx ye!
    Haha 😀

  13. chess sng je.
    jgn malukn inti.

    🙂

  14. ni yus jupo mn blog ika ah? haiyooo..igt baru nok men nusuk nga yus XP

  15. >> sngl

    Haha!
    Bnyk ah ko pnye snang
    Ko jelah gnti aku maen
    Ko kn trer sume bidang
    Ngeh2
    😉

    Ye2
    Malukan inti hnya akn mmalukan jpa
    Aish,tidk akn sesekali brlaku sperti itu
    Huha!
    😀

  16. >> ika

    Yus ado bnyk kabel
    Bleh siasat smeta jah hal ika
    Hua2
    😛

  17. gud luck.do da best

  18. >> Ain Aishah

    Haha!
    Nk support jgk nmpk
    Thanx in advance ye!
    Wii~
    😀

  19. mestla kena support wak..
    bru bersemangat skit nk lwn phk gorilla
    hehe(sorry xtuju pd sesape)
    chayok2!!

  20. >> Ain Aishah

    Adesh
    Ttibe plak kuar gorilla
    Ni msti bnyk tngk cite krtun ni
    Isy2~
    😛

  21. aish..
    cartun martun ni no 10
    hehe..gorrila tgk sy wak bkn sy tgk dia.

  22. wahh!!~
    chaiyok2..
    en yusri kn hebat lg mantap!!~
    insyaAllah blh dpt title tu..
    amin!!~~
    chaiyok2..

  23. >> Ain Aishah

    Ntah ape la kaitan gorila dlm hidup awk
    Isy2~
    😛

  24. >> lel

    Uish,jgn puji2
    Segan sy nnti
    Hehe
    😛

    InsyaAllah sy akn wat yg trbaek
    Huhu,seram~
    😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: