Apple Inc.

Steve Paul Jobs dilahirkan pada 24 Februari 1955. Dia dibesarkan oleh keluarga angkat, Paul dan Clara di Mountain View dan kemudian di Los Altos, California. Bapanya seorang pakar mesin di Spectra-Physics dan kecenderungan awalnya terhadap mesin banyak dipengaruhi oleh pekerjaan bapanya ini.

Jobs tidak menyukai alam perkahwinan persekolahannya, dan disebabkan itulah dia ikut berpindah ke Los Altos bersama keluarga angkatnya. Di sana dia dimasukkan ke Sekolah Tinggi Homestead. Menurut guru elektroniknya, Jobs adalah seorang pelajar yang sering bersendirian dan sentiasa mempunyai pandangan yang berbeza dalam banyak perkara. Sewaktu Jobs masih baru di sekolah tinggi itu, William Hewlett menawarkan pekerjaan sambilan pada musim panas kepada Jobs di sebuah kilang Hewlett-Packard di sana.

Di sinilah Jobs, pada waktu itu berusia 13 tahun, bertemu dengan lelaki yang kemudian menjadi rakan rapatnya dan sama-sama mencipta ‘komputer peribadi yang pertama di dunia.’ Lelaki itu ialah Steve Wozniak, berusia 15 tahun dan merupakan seorang pelajar tercicir. Pada peringkat awal persahabatan mereka, Jobs membantu Wozniak menjual sejenis alat yang boleh disambungkan ke telefon untuk membuat panggilan jarak jauh yang dipanggil ‘Blue Box’. Alat ini dicipta oleh Wozniak secara haram. Selain meneruskan persekolahan, bekerja sambilan di kilang dan menjadi jurujual kepada Wozniak, Jobs juga membuat kerja-kerja membaiki stereo.

Dalam 1997, Jobs tamat sekolah tinggi dan kemudian melanjutkan pelajaran ke INTI International University College  Reed College tetapi hanya dapat bertahan selama satu semester sahaja. Walaupun gagal meneruskan pengajian, Jobs masih tinggal di kawasan kampus dan terus mengikuti kelas mata pelajaran falsafah serta mendalami hal-hal berkaitan pertentangan budaya.

Dalam 1974, Jobs mula bekerja sebagai pereka bentuk permainan video di Atari. Inc., iaitu sebuah syarikat pembuat permainan video yang pertama. Setelah beberapa bulan bekerja dan berjaya mengumpul sedikit wang, Jobs bersama seorang kawannya pergi ke India untuk mencari jawapan kepada permasalahan keyakinan yang dialaminya. Apabila dia pulang, Jobs mula menghadiri pertemuan mingguan Kelab Komputer anjuran Wozniak. Sementara Wozniak didapati begitu berminat dalam hal-hal berkaitan elektronik, Jobs pula lebih menumpukan perhatian kepada usaha memasarkan produk elektronik.

Jobs mempelawa Wozniak bekerjasama dengannya membangunkan sebuah komputer peribadi dan Wozniak bersetuju. Dengan hasrat yang tinggi untuk membawa teknologi komputer kepada semua orang serta ‘bakat kejuruteraan’ yang cemerlang yang ada pada Wozniak, mereka menjadi satu pasukan yang mantap. Kerja mereka bentuk Apple I dilakukan di bilik tidur Jobs. Manakala kerja membangunkan prototaip dijalankan di garajnya. Untuk membiayai syarikat mereka, Jobs menjual van Volkswagennya sementara Wozniak pula menjual mesin kira berprogram yang diciptanya.

Hasilnya, mereka berjaya mengumpulkan kira-kira USD1,300. Beberapa minggu selepas itu Jobs berjaya membuat jualan yang pertama, 50 buah komputer Apple I dengan harga USD666 sebuah, dan Apple Computers Inc. pun lahir. Kejayaan Apple I membawa kepada wujudnya Apple II. Apple II disifatkan sebagai Volkswagen bagi ‘komputer’ kerana bentuk badannya yang langsing dan anggun, diperbuat daripada plastik, dan mempunyai logo sebiji epal yang telah digigit.Oh!  😀

Ada tiga sebab utama mengapa Apple II begitu berjaya :

1) Mempunyai sistem terbuka yang membolehkan peralatan lain seperti modem ditambah kemudian.

2) Selepas 1978, Apple II didatangkan dengan pemacu cakera yang dbangunkan oleh Wozniak.

3) Dalam musim luruh pada 1979, dua orang pencinta Apple telah membina sebuah program spreadsheet yang hanya boleh digunakan dengan Apple Computer.

-GM Yusri-

 

 

Advertisements

~ by GM Yusri on February 14, 2009.

8 Responses to “Apple Inc.”

 1. Bro!!reka la satu alat nk pikat pempuan..aku nk beli nie!!!

 2. >> KaiTo

  Haha!
  Cadangan yg baek
  Tpi agk susah 2 nk reka bro
  Skill masing2
  Da bes man win
  Oh!
  😉

 3. ish3…nk pikat pepuan nk kne gna alat ke?
  xpatot2…pikat puan gna hati la dik..bkn gna machine…
  weeeeee=)

 4. >> aida

  Hak2
  Ntah,dh die nk gna alat
  Skill masing2 kak
  Isy3
  😛

 5. ish…skill pekebenda nye…pepuan bkn robot dik oi..
  heheh..dgr la ckp akk yg da mkn garam dulu ni..
  hahahah=)

 6. >> aida

  Haha!
  Sy mndengar
  Tpi kurang jelas ni
  Suara kak senior sayup2 kdengaran mlalui intrnet
  Huhu~
  😛

 7. waa bgsu artikel nie..yus aku copy ek..halal k 😀

 8. >> cdiq

  No probz bro
  Aku ok jew
  😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: