Janda baik.Oh!

AMARAN : Tidak digalakkan membaca artikel ini dalam keadaan stress mahupun tertekan.Seelok-eloknya membaca sambil bersantai dengan ditemani kekasih hati secawan tongkat Ali / kacip Fatimah.Sekian terima kasih.Β  πŸ˜€

Perjalanan hidup wanita yang berstatus ibu tunggal memang penuh pancaroba.Mereka bukan sahaja diuji keupayaan menguruskan keluarga bersendirian malahan perlu mempunyai persediaan fizikal dan mental yang mantap untuk berhadapan dengan masyarakat.Golongan ini sering ditimpa masalah selepas berlaku penceraian seperti tidak menerima nafkah daripada bekas suami dan golongan ini pula kurang mendapat pembelaan masyarakat.Huhu.

Namun, ibu tunggal perlu bangkit agar masalah ini tidak terus-terusan mengongkong mereka untuk terus memajukan diri dan keluarga.Mungkin jika situasi ini dihadapi wanita yang berpendidikan dan mempunyai pekerjaan yang tetap, bebanan yang ditanggung mungkin agak berbeza.Namun, bagaimana pula nasib si isteri yang selama ini bergantung harap sepenuhnya kepada suami sebagai pelindung keluarga dan pencari rezeki?

Justeru, setiap wanita perlu membuat persiapan rapi dari aspek mental, emosi dan kemahiran bagi memastikan mereka mampu mengharungi sebarang cabaran.Berbeza dengan keadaan bapa tunggal, ibu tunggal lebih berhadapan dengan masalah. Membesarkan anak-anak tanpa suami cukup sukar bagi seorang wanita yang bergelar ibu tunggal.Oh!

Masalah utama yang dihidapi oleh golongan itu adalah persepsi masyarakat terhadap mereka yang bergelar janda.(Oh tidak,saya menerima mereka dengan hati yang terbuka sahaja.Hohoho!). Ini merupakan hambatan mental yang terbesar untuk mereka bergerak bebas dalam masyarakat! Oh,kasihanilah mereka.Huhu~Β  πŸ˜‰

Β P/s : Post ini ditaip selepas saya berbual-bual dengan seorang ibu tunggal a.k.a Mak Guard di blok tempat tinggal saya.Sungguh sedih cerita tersebut.Biarlah ia menjadi rahsia di antara kami berdua sahaja.Oh!Β  πŸ˜€

P/s : Anak Mak Guard memang lawa.Ops,sekdar memuji ikhlas sahaja! Saya tidak ada hati kepada anak Mak Guard tersebut.Aish~Β  πŸ˜‰

-GM Yusri-

Β 

Β 

Advertisements

~ by GM Yusri on March 20, 2009.

14 Responses to “Janda baik.Oh!”

  1. wargh,,,
    tuan hamba memang prihatin dgn masalah perempuan…
    so sweet…
    hehehehe…

    kpriatinan tuan hamba ini moga2 dicontohi oleh orang lain…
    krn janda selalu dpandang negatif oleh isteri2 t’utamanye hnya dsebabkn olh beberape jnda yg gatal…
    jga mnjdi mainan lelaki yg mrasakn jnda blh dipekotak-katikkan sbgai pemuas nafsu…
    nauzubillah min zaalik..

    p/s:macam nk cover skandal je statement yg last 2..
    hehehehehe..

    • Haha
      Trimas2
      Sy mmg suka amik berat bout isu wanita ni
      Kerna kaum wanita adlh kaum yg lemah
      Ngee~
      πŸ˜›

      P/s:Mne ade cover skandal.Jmpa ank mak guard pon xprnah.Isy2~

  2. keji~

  3. haha.pergh.post x bleh blah.bg0s2.

  4. utk yg blom jdk ibu,,
    sayangi ibu anda
    mreka sgt syg anda

    bg ibu tunggl,,
    wanita itu unique!

    =D

    • Yup
      Sy stuju
      Syurga di bwh tapak kaki ibu
      πŸ˜€

      Btul2
      Skong 100%!~
      Wanita itu unik
      Sy dlm proses mmahami wanita dngn seadanya
      Oh!
      πŸ˜‰

  5. bgoz3
    smoga berjaye

    yeah3

    =D

    • Haha
      Anda sngguh xcited nmpknye
      Aish~
      πŸ˜‰

      Smoga brjaya jg untk anda
      Wii~
      πŸ˜€

  6. ala bro…ape susah…kawin jew ngan anak mak guard tu..abis ceriter..bro kan kaye..boleh support hidup mak guard tu jugak….x gitu???

    • Adesh
      Jngn gitu bro
      Kwin ni kena atas dasar suka sama suka
      Aku xsuka pon ank mkguard even die lawa
      Aish~
      πŸ˜‰

      Hak2
      Xde kaya pon
      Xkeje lg kn
      Xkn nk bagi ank bini mkn biskut merry kot tiap2 ary
      Adesh
      πŸ˜›

  7. Ok ape bskut meri.aku pun da lame x makan…haha..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: