Budaya cukup makan.

Ehem,bukan budaya cukup makan seperti ini yang ingin saya ketengahkan :

Ini juga bukan :

Sebiji kek dikongsi 30 orang ++ ? Ini juga bukan :

Tetapi budaya cukup makan yang ingin saya ketengahkan adalah seperti ini :

“Rasanya gaji saya cukup la tu. Boleh bayar hutang rumah kereta dan cukup makan untuk keluarga. Tak perlu kerja lebih-lebih”.

Perasaan budaya kahwin 4 budaya selesa dalam hidup menjuruskan diri kita supaya tidak kompetitif dalam masyarakat. Tidak ingin bersaing sesama rakan dalam kelompok masyarakat menyebabkan kita lama kelamaan akan menjadi malas.Hanya sekadar suka melihat, memberi komen, berhujah adalah sesuatu yang tidak membawa sumbangan dalam pembangunan negara. Banyak lagi di antara kita hanya meletakkan kerja hanya untuk mendapatkan sekotak KFC sesuap nasi dan menjelaskan hutang.

Lantaran itu, hidup kais pagi makan pagi,kais petang makan minggu depan masih lagi wujud dalam masyarakat moden kita. Hanya mengharapkan bantuan keluarga mentua orang lain dan sering menyalahkan kekasih hati kumpulan lain hanya disebabkan kita malas untuk bersaing.Persaingan ekonomi bukan sahaja untuk mengejar kekuatan ekonomi dalam struktur masyarakat malah ia adalah sumbangan pembangunan dalam sesebuah negara. Sumbangan yang diberikan melalui persaingan ekonomi akan memberikan nilai tambah dalam kehidupan masyarakat kita.

Oleh sebab itu,perkahwinan campur persaingan sihat adalah budaya yang patut kita terapkan dalam kehidupan diri kita. Kita tidak akan rugi jika sentiasa bersaing untuk maju khasnya dalam bidang perkahwinan ekonomi yang pada masa kini memerlukan ramai pelapis muda untuk meneraju Malaysia sebagai negara maju! Wii~  😀

P/s : Perlu diingatkan, ‘budaya cukup makan’ dan ‘budaya makan cukup’ adalah dua budaya yang berbeza.Untuk memastikan anda mengamalkan ‘budaya makan cukup’ yang mantap,adalah perlu untuk anda mencari calon isteri yang pandai memasak masakan yang sedap-sedap.Oh!  😉

P/s : Saya dalam proses mencari calon isteri yang pandai memasak untuk seorang kawan saya yang kesunyian.Sesiapa yang berminat boleh apply borang di kaunter 11.Anyone? Ahakz!  😛

-GM Yusri-

 

 

Advertisements

~ by GM Yusri on May 11, 2009.

29 Responses to “Budaya cukup makan.”

  1. wahhh.. byknya mknn.. lm dh xmkn nasi minyak.. hu3.. isy3.. xabis2 lg proses pencarian calon isteri tu.. yusri2.. sape2 yg pndai msk tu, cpt2la apply ye.. kecian btul kt kwn GM yusri ni.. :p

    • Uhukz~
      Nk mkn jgk die
      Xleh2,awk kn tngh mengikuti Program Diet tu
      Aish~
      😛

      Uhukz~ (2nd time)
      Awk xnk apply gk kew?
      Ehem2~
      😛

  2. haha..
    tp, nasi minyak fav sy gk..
    kalau raya, tyme open house, msti sy suh mama msk ns minyak gk cne2 pun though mama nk msk nasi dagang.. truk kn??
    sbb nasi minyak mama sdp!!~~

    uhukz..
    npe sy nk apply laks??
    xnk arr..
    cian my romeo nnti.. :p

    • Haha
      Nnti raya ajk la sy dtg open house umh awk tu
      Bleh gk try nasi minyak mama yg diwar2 kn sedap tu
      Aish~
      😉

      P/s:Ajk pelawat2 bizlimited dtg skali kalo bleh.diorg sume tentu suka.Ahakz 😛

      Wah,bgus2
      Sy taw dh awk msti xnk apply pnye
      Gud2,bertuah ur romeo tu ade awk
      Kim salam kat die ek
      Ngee~
      😛

  3. woh yusri.meh nk tlg correctkan~
    P/s : Saya dalam proses mencari calon isteri yang pandai memasak untuk SAYA yang kesunyian.Sesiapa yang berminat boleh apply borang di kaunter 11.Anyone? Ahakz! 😛

    • Cesh,ngarut btul anda ni
      Tu bukn correctkan,tpi lgi salah ade lah
      Aish~
      😛

  4. oh!!!bagus post kali nie..mmg ramai org melayu ari nie mengamalkan budaya cukup makan…sbb tu ekonomi malaysia org cina yg pegang…eish!!!kita harus mengubahnya bro!!!!

    • Haha
      Nape perlu ‘kita’ yg mengubahnya?
      Semuanya bermula dngn ilmu,kalo xde ilmu so xleh wat pape gk
      Kn?
      😉

  5. yus..cari kat ak sorg..haha..

    • Haha
      No hal bro
      Nk yg mcm mane tu?
      Ehem2 😉

      P/s:Bile masa plak aku wat bsnes cari jodoh ni?Adesh 😛

  6. haha..
    tgk la lu..
    kalau dpt hidayah nk ajak awk.. sy ajak la.. :p

    okay2..
    nnti sy smpaikan slm awk tu.. huhu..

    happy searching, then!!~~

    • Haha
      Smpai kena dpt hidayah xtahan
      Senang2,awk wat la solat sunat istiqarah
      Aish~
      😛

  7. Thanks for the compliment..XD
    But, siapa ya Mr Yusri ni??:D
    Study kt mne?

    *sorry x tau nk spamming kt mne..hehehe..*

    • Haha
      It’s ok
      My compliment biase2 je
      😉

      Study kat INTI-College,nilai
      Foundation bsnes admin 2years here,under JPA
      How bout u?
      Minat bsnes x?

  8. amboi2 yus….
    suke ye cr2 jodoh nih…
    isy3….
    apa nk jd…
    nih rupanya keje ko kat bilik…bkn nk blaja~
    *geleng2*

    • Haha
      Rilek cik
      Aku tngh tolong kwn ni
      Kn menolong itu amalam mulia
      Ko gak yg ckp ary tu
      Isy2
      😛

  9. huhu..siap ada kaunter lg tu..
    mcm2 la awk ni.

    • Haha
      Joke jew tu
      Mcm la sy ade bukak kaunter cari2 jdoh ni
      Aishk~
      😛

  10. haha..
    ingat kan dah bukak agency cari jdh..huhu

    • Nnti sy bukak agency tu
      Tpi,awk lah yg kena uruskan untk sy
      Kite kn bsnes prtner
      X g2?
      😉

  11. solat istikharah???
    ahaks..
    tgk la lu..
    nk ajak awk tu.. sy kna tnya ehem2 sy lu..
    kot2 die jeles ke ape ke..
    :p

    • Haha
      Yelah2
      Tnya leklok ur ehem2 tu
      Nnti xpsal2 die jeles plak
      Ajak lah die join skali
      Nk jgk knal2 ngn die
      Ngeh2
      😉

  12. hak3..
    trasa nk gelak tetibe.. :p

    yela2..
    awk dh kenal kot die.. :p

  13. haha..
    nk bukak agency tp sy lak yg uruskan..sy xda hal. hmm nnti ramai plk customer yg dtg..
    ssh tu sy sorg2..
    xpe awk bukk byk2 la..kembangkn industri cari jodoh pastu wat mcm tc9 tu program cari menantu..hehehe kompom femes lepas tu. (awk x..sy la yg femes!hehehe)—nk juga*

    • Hahaha!
      Idea yg bernas cik!
      Sy brminat ngn idea ni,nnti awk siapkan kertas keje then fax kat pjabat sy
      We will dscuss bout it later
      Ahakz!~
      😛

      Nk jgk die femes2
      Ok2,amik lah
      Sy xsuka femes2 sngt ni
      Nnti bnyk paparazzi,mamarazzi,atukrazzi pon ade gk
      Adesh
      😛

  14. pak cik…
    borang dah abis r….
    camne ni???
    hahahahaha

  15. haha..
    kesitu plak..atukrazzi pn ade gak ek?haha..
    alah sy xska femes2..bio jd low profile skit..
    org xkenl sy..sy je kenl org..mcm mana tu?
    hehe..idea yg bgs utk menjana generasi yg berkualiti..
    hmmm..gud boy!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: