Pengemis itu dan isteri cantik. Oh!

AMARAN : Artikel pada kali ini tidak berbaur unsur-unsur perkahwinan. Sila jangan risau. Berani baca, berani tanggung lah macha! Huha!  😛
 
( Sekadar gambar hiasan )  😛
 

Pada suatu hari, ketika sepasang suami isteri duduk makan bersama-sama di ruang tamu, datang seorang pengemis berpakaian lusuh meminta belas kasihan mereka. ”Tolonglah Encik ,saya lapar ,sejak semalam tidak menjamah sesuap nasi.” Dengan muka extra bengis,si suami sambil menjeling isteri yang seksi dan rugged cantik terus menghalau dan menengking si pengemis itu . Dalam hatinya berkata ”Aku membina this business is not for others perniagaan hingga berjaya bukan untuk orang lain,tapi untuk diri dan keluargaku juga.” Si isteri tidak dapat berbuat apa-apa dengan sikap suaminya walaupun dalam hatinya ada niat untuk bersedekah.

 

Beberapa tahun kemudian, perniagaan si suami jatuh muflis dan dia menjadi miskin. Dia terus menceraikan isterinya kerana tidak mahu isterinya turut menderita sepertinya. Setahun kemudian, isterinya yang masih cantik itu oh! berkahwin pula dengan lelaki lain. Pada suatu hari, sedang si isteri dan suami barunya menghadap KFC Dinner Plate + Big Mac makanan, tiba-tiba seorang pengemis mengetuk pintu sambil meminta belas kasihan. Mendengar rayuan pengemis itu, si suami menyuruh isterinya menghidangkan sepinggan nasi berlaukkan seperti yang mereka makan. Setelah memberi sepinggan nasi kepada pengemis, si isteri menangkup muka sambil menangis teresak-esak. Huhu~

 

Si isteri mengadu, si pengemis itu sebenarnya adalah bekas suaminya yang dulu pernah menengking seorang pengemis . Suami yang baru itu menjawab dengan tenang : ”Demi Allah ,akulah pengemis yang dihalau dan ditengking dahulu itu .Hmm..  😉

 
Further discussions :

1) Rasulullah S.A.W bersabda : ”Sedekah itu dapat menutup 70,000 kejahatan”.
 
2) Anas Malik pula meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad S.A.W ada bersabda yang bermaksud : ”Barang siapa yang mempunyai harta, maka bersedekahlah ia dengan kekayaanmu. Barang siapa yang mempunyai ilmu, maka sedekahlah dengan ilmunya dan barang siapa yang mempunyai tenaga bersedekahlah dengan tenaganya”.
 
P/s out of the topic : Tengah bersabar dalam menunggu detik-detik manis perkahwinan 5 / 6 / 7 tahun lagi. Sabar itu separuh daripada iman,wahai Yusri. Oh!  😉
 

-GM Yusri-

 

 

Advertisements

~ by GM Yusri on June 17, 2009.

12 Responses to “Pengemis itu dan isteri cantik. Oh!”

  1. ye..saba itu separuh drpd iman..oleh itu bersabarlah..=)

  2. thanks bro!!nice post!!harap pas nie lagi byk post2 yg berbentuk islamik gitu…cewah…

    • Haha
      No hal,bro!
      Idea pon tngh kering ni
      Ko hulur2 duit skit kat aku,sure idea aku ttbe jd bnyk psni
      Hua3~
      😛

  3. wowowo.. aku datang melawat blog ko ni yus. btw, ingat lagi x? kawan ara yg datang arituh. x ingat xpe. :)) nice post btw. keep it up

    • Haha
      Long tyme no c,huda
      How r u?
      Ofkos ingt
      Engineer-to-be lah katakn
      Aish~
      😉

      Haha
      Thanx2
      Sila ziarah lgi laen kali ye
      Bwk duit gk kalo bleh
      Xkn ziarah tngn kosong je kot
      Ingt ni free kew
      Hak2
      😛

  4. ermmm….
    nice issue…
    tp ttap ada pasal kahwin ekk…
    wut eva it is,, i wish u all da best…
    may Allah bless u…
    dapat family yg bahagie dunie akhirat…
    ble dah kaye jgn lupe aku…
    hahahahaha

    • Ohwo
      Thanx2
      Wii~
      😉

      Wish u al da bes too
      Sure xlupa nye
      Berkawan msti smpai akhirat
      Aish~
      😉

  5. i felt guilty because you had left me such nice comments when i gave you none.
    hehe,,, this website is very nice btw..
    especially beacuse i like reading something that has valuable hidden messages.. they’re my source of inspiration 🙂

    • Haha
      It’s ok
      Anda dh ziarah cni pon dh ckup bgus
      Ngeh2
      Thanx neway!~
      😉

      Wah,gud2!
      Mmg kuat berkhayal kew ni?
      Aish~
      😛

  6. erk.. kuat berkhayal..? camne bleh kluar perkataan tu (-_-“)
    tadelah.. hanya suka mencari inspirasi dan jadikannya kepada realiti.
    cheewahh.. xD

    • Haha
      Ttibe je trkluar prktaan tu
      Spontaneous g2
      Adesh~
      😛

      Gud2
      Leh dh wat novel nnti
      Msti bes
      Nk baca!~
      😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: