Adrenaline rushhhhhhh.

Penat. Phew~  Baru balik dari berjumpa dengan kekasih hati client yang berminat untuk beli Kancil yang saya baru iklankan semalam. Banyak tanya betul. Macam-macam soalan jerat perangkap yang dia tanya. Adesh~

Yeah, I’m not proffesional yet dalam hal-hal perkahwinan bisnes kereta terpakai ni. Papa tak ajar details lagi. Masih banyak yang saya kena belajar. Contohnya, kenapa orang kahwin empat buka bonet depan kereta untuk check engine? Apa yang penting sangat untuk kita take note kan? Harga tayar sebiji berapa? Kenapa kita perlu care sangat sangat about mileage kereta? Penting ke tahu secara mendalam semua komponen-komponen dalam kereta? Macam mana nak uruskan loan untuk kereta? Macam mana nak deal dengan keluarga mertua pihak bank, pihak Puspakom, pihak insurans?

Perghh~ Siyes banyak yang saya kena belajar lagi. Ingatkan nak indulge dalam bisnes kereta ni sama macam jual ikan tepi pasar atau jual kuih akok di kaki-kaki lorong, tapi tak semudah itu okay? Balik sahaja dari berjumpa dengan kekasih hati client tadi, saya cerita semua pengalaman saya deal dengan client kat Papa. Papa gelakkan saya coz’ banyak kesalahan yang saya dah buat. Ada banyak rahsia about bisnes kereta yang saya dah bocorkan secara tak sengaja dekat client tadi. Hak hak, rasa macam nak gelakkan diri sendiri  😛

Memang ni adalah pengalaman yang sangat sangat  sangat best! Memang pengalaman ni tiada diajar dekat mana mana pusat urut wanita Thailand tempat. Sangat mencabar bagi saya sebab ini adalah first time bagi saya. Phew~  😀

Alhamdulillah, saya bersyukur sebab Papa bagi saya peluang untuk merasa pengalaman kahwin awal mengurus bisnes kereta terpakai ni. Bukan senang okay? Tapi, bukanlah susah sangat pon. Haha  😛  Mungkin saya akan gunakan pengalaman yang saya dapat sebentar tadi untuk memajukan lagi bisnes-bisnes saya yang sediakala ada sekarang and untuk masa-masa yang akan datang. InsyaAllah~  😉

P/s : Bermula esok(30 Mei – 2 Jun 2010) saya akan berada di MRSM Jeli(sekolah lama saya dari tingkatan 1 hingga 3) untuk terlibat bersama-sama dengan kaunselor menjayakan program ‘Sireh Pulang Ke Gagang’. Di sana saya diminta untuk menjadi fasilitator program dan akan bercerita sedikit sebanyak kisah hidup saya dari Tingkatan 2 hinggalah sekarang, pengalaman dan susah senang saya menguruskan perniagaan berskala kecil sehinggalah berskala mega untuk masa yang akan datang. Diharap adik-adik pelajar akan turut serta berminat untuk kahwin awal berkecimpung di dalam bidang perniagaan suatu hari nanti. InsyaAllah~  🙂

P/s : Doakan semoga perjalanan saya selamat pergi dan balik dari MRSM Jeli tersebut. Ada rezeki, masa dan jodoh pertemuan, mungkin suatu hari nanti anda-anda akan menjadi isteri nombor 2,3 dan 4 saya. Oh! duduk semeja dengan saya and kita akan berbincang face to face about bisnes ye. InsyaAllah, I’m looking forward for that!~  😉

-GM Yusri-

.

Advertisements

~ by GM Yusri on May 29, 2010.

4 Responses to “Adrenaline rushhhhhhh.”

  1. hahaha..smart la demo boh..tabik spring!!kemas,padat n mantap..hehe
    slamat maju jayo boh..

    • Haha
      Ni sore hok kuat ngepong
      Ayat memey bungo molep ah
      Mujur kawe bukn ore pue
      Kalo dop gk lamo dh la sangkut ko demo
      Wakaka 😛

  2. demo terlupo bubuh namo kawe dale petikan alik atas, sapo teme demo jupo client tu.. hahahaha.. best stdent tuuu… haha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: