Demi isteri tersayang & anak-anak.

WARNING: Perhati and fahami elok-elok tajuk post kali ini. ‘Isteri’ membawa maksud untuk 1 orang isteri sahaja. Tiada kena mengena dengan nombor 2,3 mahupun 4. Sekian.  😛

Muzik latar : ‘Lelaki Ini’ by Anuar Zain


Masa adalah wang. Oleh itu rancanglah kewangan anda bermula dari sekarang demi yang tersayang. Oh!  😛

Jika saya/anda menyimpan wang RM100 setiap bulan, setahun sudah RM1,200. Selama 20 tahun = RM24,000. Untuk case study kali ini, andaikan kadar faedah simpanan ialah 10% per tahun sepanjang 20 tahun ye.

1. (RM1200) x 110% = RM1320

2. (RM 1320+RM1200) x 1.1 = RM2772

3. (RM2772+RM1200) x 1.1 = RM4369.20

4. (RM4369.20+RM1200) x 1.1 = RM6126.12

5. (RM6126.12+RM1200) x 1.1 = RM8058.73

6. (RM8058.73+RM1200) x 1.1 = RM 10184.60

7. (RM10184.60+RM1200) x 1.1 = RM12525.26

8. (RM12525.26+RM1200) x 1.1 = RM15097.79

9. (RM15097.79+RM1200) x 1.1 = RM17927.57

10. (RM17927.57+RM1200) x 1.1 = RM21040.33

11. (RM21040.33+RM1200) x 1.1 = RM24464.36

12. (RM24464.36+RM1200) x 1.1 = RM28230.80

13. (RM28230.80+RM1200) x 1.1 = RM32373.88

14. (RM32373.88+RM1200) x 1.1 = RM36931.27

15. (RM36931.27+RM1200) x 1.1 = RM41944.40

16. (RM41944.40+RM1200) x 1.1 = RM47458.84

17. (RM47458.84+RM1200) x 1.1 = RM53524.72

18. (RM53524.72+RM1200) x 1.1 = RM60197.19

19. (RM60197.19+RM1200) x 1.1 = RM67536.91

20. (RM67536.91+RM1200) x 1.1 = RM75610.60 !!

Peningkatan 315.04% daripada RM24000 yang disimpan. Untung bersih simpanan equal to RM51610.60 !!

…………………………………………………………..

Ini bermakna, ketika Eli(anak sulung saya) mencecah umur 20, Eli tidak perlu risau tentang wang sakunya setiap bulan. Nak ajak Mama pregi shopping mana-mana or makan McD curi-curi dengan Mama pon tak  perlu risau sudeyh. Oh!  😛

Kemungkinan besar, RM24000 simpanan asal Papa(saya) akan ambik balik untuk belanja perkahwinan Papa dengan isteri nombor 2 anak-anak.  😛  Lebihan RM51610.60 dibahagi 5 tahun(tempoh pengajian di universiti), then dibahagi 12 bulan, equal to RM860.18 wang saku Eli setiap bulan. Wang saku untuk Mama(isteri saya) = RM0. Bwekk!~  😛

P/s: Di sini, saya hanya mengetengahkan teori ‘Exponential Growth’ dan idea betapa pentingnya menyimpan wang bermula dari awal. Segalanya terpulang kepada anda. Oh!  😉

P/s: Awas! Saya masih bujang, muda, mempunyai gaya, mutu dan keunggulan. Hua Hua Hua~  😛

-GM Yusri-

Advertisements

~ by GM Yusri on June 29, 2010.

9 Responses to “Demi isteri tersayang & anak-anak.”

  1. bagus..
    bank mana yg bagi 10%? tabung haji?
    ko x kira pn kadar inflasi setiap tahun.
    kalo ko simpan duit tu kat bank skunk
    lepas 20tahun, apalah nilai rm51610.60 tu.
    boleh la kot nk bli laptop satu.

    • Hahaha
      Lepak bro, jngn glabah
      Jngn guna nama samaran ‘saja’
      Kantoi kot IP address ko
      Snang cam kacang leh taw
      Wakaka 😛

      Ok, aku jwb satu persatu soklan ko
      Cam menguji jew
      Cantekk~ 😉

      Tngk kat atas, ni cuma CASE STUDY je,bhai
      N, 10% tu juz andaian jew.
      Rujuk ni >>
      “Untuk case study kali ini, andaikan kadar faedah simpanan ialah 10% per tahun sepanjang 20 tahun ye”.

      Pk logik lh, bhai
      Xkn dividen 10% tu constant je untk 20yrs
      Dh nama pon ANDAIAN, tu pon nk kecoh
      Adesh~
      (-_-)”

      Yeah, stuju ngn ko
      Apalah nilai rm51610.60 tu untk 20yrs akan dtg
      Tpi kalo contoh untk LAPTOP tu agk2 ar bhai..
      Kalo tanah ke,rumah ke bleh tahan mahal hrga mkin mningkat tiap2 tahun.
      Mkin lama lptop mkin murah kot
      Bleh je nk bli 2-3 bijik, or lbih guna duit tu
      Bli 2nd hand pon jdi, bhai..

      Btw, tujuan post ni untk ketengahkan teori pertambahan eksponen tu je.
      N, untuk galakkan mnyimpan wang dlm bank gk.
      Aku siap bold kuning lagi kot.. Rjuk ni>>
      “P/s: Di sini, saya hanya mengetengahkan teori ‘Exponential Growth’ dan idea betapa pentingnya menyimpan wang bermula dari awal. Segalanya terpulang kepada anda. Oh! 😉 ”

      Kn bgus kalo ko simpan duit dlm bank (or bleh jgk dtukar dngn ASB ke, Sijil premium dan sebagainye yg drasakan sesuai)
      Drpd ko letak RM100 tiap2 bulan bawah katil/bantal ko, habuk pon taraaak, bhai..
      Skurang2 letk kat bank leh dpt dividen skit2.
      Ciput2 pon brsyukur lah, xpyh bongkak dowh.
      Tau lh ko ank org kaya.

      P/s: Pikir dulu sblom buang. Salam 1 Malaysia! 😛

  2. xpham..=.=”

  3. HAHA. niat aku bukanlah nak jadi anonymous.
    tahniah lah kalau kau dapat track IP address sampai terpampang nama aku.

    jangan GELABAH bro. kalau baru comment sikit dah GELABAH susah nak hidup bhai. aku pon malas nak comment panjang. kang makin GELABAH kau.

    1.xpernah dalam hidup aku simpan duit bawah katil.
    2.aku bukan anak orang kaya. ayah aku gaji bawah RM1500 sebulan.

    cakap tu biar ada asas bro. tuduh/fitnah tu dosa bhai.

    3.CASE STUDY kau x realistic? setuju?
    4.teori pertambahan eksponen. its just a THEORY.

    lastly, jangan GELABAH bro. kalau semua orang yg comment tu bongkak. x bercambah ilmu kat muka bumi nie.

    wallahuallam.

    • Lepak2, ni umah aku bhai.
      Ko xprlu tunjuk multiple personality disorder ko tu.
      Komen pnjg skadar untk mnjawab.
      Komen pndek nti ko susah nk fhm.

      1.Bgus. Simpnlh dlm bank.
      2.RM1500 kira kaya lah tu. Xtuduh pon..
      3.Case study ko realistic ke? Tunjuk skit kalo brani.. 😉
      4.Yup,nama lagi theory, so xpyh lh GELABAH nk cari flaw theory tu. Ok? Ko g lh fire org yg reka theory ni kalo ko rase ko PANDAI sngt. Papehal, gud luck bhai! 😀

      Btul3. Cara ko comment cam bongkak jew.. Tak bercambah ilmu kat muka bumi tu bro… Err? 😉

  4. Saja… Apa ni brother main serang takde hemah gitu. Kasi respek lah sikit sama tuan rumah…

  5. lama xjengah..
    wah! perkembangan yg baik lg jitu nih.. bgus utk masa depan anak2 yus nnti. haha..
    xpe2..simpan sikit2 lama2 ld la gunung..
    simpan jgn bitau sape2..even kt bakal isteri sekali pn or sesape..sbb byk impaknya dikemudian hri. sbg cth bajet utk kawen or hal kecemasan yg dianggap org lain kita ni ssh nk ditolong..mana tahu khidmat rahsia kita tu mendatangkn byk faedahnya kepada org2 yg tersayang…hehehe..gud boy!

    • Haha
      Awk pon ptut simpan jgk..
      Ke dh simpan untk yg trsayang?
      Ehem2~ 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: