The Abah

(Di Ho Chi Minh)

MasyaAllah, lama sungguh-sungguh saya tidak meng-update blog ini. Maaf semua, busy gilerrr wa cakap lu. 8 September ni saya akan berlepas ke Ohio State University, Columbus, USA, atas urusan menimba ilmu perniagaan di bawah amanat pihak JPA. Doakan semua berjalan lancar ya. InsyaAllah.  🙂

Baiklah, tujuan post pada hari ini adalah sekadar meluahkan rasa bangga saya terhadap my Abah( Big boss in family). Sebenarnya nak tulis bulan lepas lagi, tapi terlupa. Biasalah, ada AIDS alzheimer skit. Hua3~  😛

(The Abah dengan ular nya)

Yeah, The Abah banyak mendidik saya sejak dari kecik lagi. Sangat kagum dengan The Abah, sebab beliau seorang abah yang sporting. Saya khuatir saya tak dapat menjadi seorang Papa yang sporting and terbaik untuk anak-anak saya macam The Abah. Perghh, susah beb nak jadi seorang  suami mithali ayah. Lu ingat senang ke? Lu pikir ah sendiri.  😉

Yuppie, The Abah seorang yang pandai men-fix sesuatu masalah di rumah. Dari paip bocor beliau lah yang baiki. Sinki tersumbat pon beliau. Enjin air rosak pon beliau. Sliding door rosak pon beliau jugak. Lampu rosak pon beliau. Semua beliau. Adesh~  Saya kadang-kadang jadi jeles ngan The Abah. Kalau boleh saya nak jadi lagi hebat dari The Abah boleh tak? Tapi, mampukah? Hmm…  😉

Saya sangat respect The Abah sebagai seorang papa yang cool, walaupun kadang-kadang saya biasa jugak boggle pendapat beliau. Biasa bro, darah muda mesti panas dan suka ber’debat’. HAHA.  😛

Topik yang paling saya suka berdebat dengan The Abah is  hal rumah-tangga business. Macam-macam idea saya beliau fire dengan senang hati. It is like my ideas takder kualiti langsung. Yeah, it’s true sometime. Tapi, ada bagusnya jugak. From that baru saya dapat realize holes yang perlu saya fix before carry out a business plan. The Abah kan lagi tua, so beliau mesti makan pizza thai seafood garam lebih awal dari saya. Right?  😉

Banyak stories and advices yang The Abah kasi kat saya. Everything, banyak sangat. Topik perkahwinan lah, rumah tangga dan anak-anak lah, business for sure lah, agama, undang-undang, teknik memandu pon beliau nk ajar jugak. Adesh~  Emm, topik about adab, hubungan dengan adik-beradik, teknik membersih kolam ikan, topik chess( this is also one of topic yang beliau suka boggle dengan saya.), topik hartanah, tiles, kereta, and bla bla bla….

Yeah, The Abah sangat kreatif and inovatif. Banyak jugak business ideas pelik-pelik yang beliau share dengan saya. Sangat best, mind saya jadi think-out-of-the-box always. It is very very very important untuk success in business actually. Kena ada mind yang kreatif, nampak business opportunities before orang lain, grab ASAP, plan and terus carry out dengan researches yang meyakinkan lah.

Saya paling suka bila time main congkak chess dengan The Abah sambil borak about business. Yang paling best bila beliau cerita kejayaan kawan-kawan beliau dalam dunia perniagaan. Ada yang tak pandai membaca pon, tapi berjaya jugak jadi jutawan dalam bidang batu permata. Semua rahsia-rahsia pengurusan business diorang The Abah cerita kat saya. Masa kecik-kecik dulu saya tak tahu apa motif The Abah dedahkan saya dengan business world. But then, masa saya Form 2 baru saya start dapat faham and cantum-cantum skit2 ilmu-ilmu beliau kasi. It’s not that difficult. Kebanyakkan teori-teori business tersebut yang The Abah ajar saya hanya dalam ‘bahasa kampung’ saja, so bila saya study buku business yang sarat dengan terms business yang pelik-pelik baru dapat flashback balik apa yang The Abah pernah bagitahu and tadaaa!, senang beb nak faham after that. Macam iklan susu dekat TV, otak akan lebih senang nak digest sesuatu kalau ada relation antara benda-benda baru yang dipelajari. So, I guess teknik ‘mencantum dan men-flashback’ ni boleh diguna pakai sebagai salah satu teknik belajar yang powerful. Trust me, anda akan ingat sesuatu ilmu tersebut untuk long-term dan bukannya short-term.

That’s it, dah lewat! Right now pukul 2.32 AM and nak kena bangun sahur after this pukul 5.15. (Gue puasa,bro.. Bukan macam lu.) Assalamualaikum.  🙂

(The Abah with Mama)

P/s: Maaf lah kepada janda-janda cantik dan masih solid/wanita muda di luar sana. Gue tidak mem-promote papa gue untuk anda kahwini. Tak best rasanya ada ibu tiri. Kalau mama gue tahu ni beliau akan jeles. So, shhhhh sume~  😛

-GM Yusri-

(Seorang imsomnia-n tegar for this past 2 weeks)

Advertisements

~ by GM Yusri on August 25, 2010.

2 Responses to “The Abah”

  1. aku suka post ni…aku setuju ttg abah hang walaupun aku sempat ngan dia time masuk wakil kelantan jer…terbaik….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: