Persediaan (Vol 1)

INTRO : Hooyeah! Kungfu Hoyye!  Ku bukan robot. BUKAN kan?  😉

Hohoho. Tadi(semalam) saya telah melakukan sesuatu. Sesuatu yang best dan memerlukan tahap fokus yang tinggi. In other word is, memasak. Sesi memasak tersebut dipantau oleh Mama. Yelah, kalau Mama tak pantau nanti kalau masakan tak jadi, naya je berbuka dengan kurma and air kosong. Hue3~  😛

So, post kali ini hanyalah sekadar untuk bercerita about program ‘Mari Masak-Memasak Bersama Mama.’ Sebenarnya niat nak belajar mengorat anak dara cantik memasak menjelma since 3bulan lepas lagi, tapi biasalah, saya seorang creature yang pemalas, dan niat tersebut tinggal kenangan bersejarah sahaja lah bersama embun pagi. Ngeh2~  😛

Okay, back to the main topic. Tadi(semalam) rasa rajin sikit nak memasak selepas digesa oleh Her. Yup, she worried lah kot. Caring tu. Aww~  😛 Kalau saya tak pandai masak nanti kat US nak makan apa kan. Takkan nak makan pasir kot brother?  😉  Untung-untung kalau senior baik hati boleh lah tolong masakkan untuk kitorang.Hohoho!  😉  (Ayat seorang opportunist yang pemalas)

Start program memasak bersama Mama pukul 6 petang, and kul 7.10 dah finished semua. Efficient kan? Hua2. (Saya ambil masa approximate 20 minit untuk clean the 2-ekor-ikan. Sangat efficient kan? Kan? Kan? Hue3~)  😛

Menu: Gulai masak lemak telur itik, ikan goreng berkunyit, bebola ikan+kacang panjang goreng dan budu+tempoyak. Masakan kampung,beb. Gua orang melayu sejati. Haha.  😉

Bebola ikan dipotong comel-comel.  🙂

Kacang panjang dipotong pendek-pendek seperti Ibrahim Pendek? Bukan.

Kunyit+Bawang besar+Halia ditumbuk mikro

Santan+Asam jawa+Bahan-bahan seperti yang ditumbuk di atas+Garam

Fav. Diperkenalkan, Encik Budu.  🙂

P/s: Harap maaf. Gambar menyiang ikan tidak dapat disiarkan kerana  ianya terlampau ekstrem. Saya hampir-hampir nak pitam sebab tak tahan dengan bau hanyir darah ikan. Ikan-ikan saya tidak kelihatan seperti bentuk azali nya lagi selepas disiang kerana masalah teknikal yang tidak dapat di-explain dengan logik akal manusia. Sekian.  😛

P/s: I want nobody, but you. Oh! 😉

-GM Yusri-

Advertisements

~ by GM Yusri on August 31, 2010.

2 Responses to “Persediaan (Vol 1)”

  1. bagusla tu..persediaan masa depan ni..hehe
    duk jauh2…meme patut memasak sendiri:p:p:p
    jadi gapo ko ikan tu??haha

    • Perghh~
      Prsediaan masa depn gapo gak
      Persediaan untuk masa lampau tuh
      Hua3~ 😛

      Ikan2 tuh jdi IKU sume
      Ikan Kurang Upaya
      Haha 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: