Persediaan (Vol 5)

INTRO : Secret Door by ARCTIC MONKEYS.


Alhamdulillah, syukur banyak-banyak kepada Allah kerana kenduri kahwin makan kecil-kecilan tadi(5 September 2010) berjalan dengan lancar seperti yang dirancang. Pukul 7PM sudah ramai yang datang memenuhi perkarangan rumah sehingga bersesak-sesak. Yelah, sorang sorang datang dengan kereta besar-besar macam mana tak sesak sampai ke luar kawasan rumah. Lagipon, rumah saya kecik je. Hue3~ย  ๐Ÿ˜›

Majlis berbuka puasa start sebaik sahaja azan Maghrib berkumandang. Berbuka dengan kurma+kuih Akok(Kuih Kelantan yang diperbuat daripada telur.Di Africa dipanggil kuih Sister ๐Ÿ˜› ). Sembahyang Maghrib berjemaah, then sembahyang hajat supaya saya selamat berangkat dan selamat tiba di bumi Obama. InsyaAllah.

After that, around 7.40PM lebih kurang (lebih or kurang? ๐Ÿ˜› ), sesi berbuka puasa dengan juadah yang agak berat (5 kilo ke atas, termasuk pinggan-mangkuk). Alhamdulillah, 30-40++ yang datang semuanya nampakย  stress dan muncung hampir mencecah kepanjangan 40cm berpuas hati dengan masakan kampung yang dihidang. Terima kasih kepada semua yang sudi hadir secara zahir, mahupun batin. Oh!ย  ๐Ÿ˜€

Ohh! Dan ini adalah rezeki jamuan. Alhamdulillah, murah rezeki. Terima kasih banyak-banyak Allah.ย  ๐Ÿ˜€

(RM 1320+Buku bisnes+Perfume+Kain pelikat)ย  ๐Ÿ˜›

……………………………………………………………………

SPECIAL THANKS TO :

Nenek , Ayah Long+Mok Long sekeluarga , Pok Muda+Mok Muda sekeluarga , Pok Teh+Mok Teh sekeluarga , Pok Su+Mok Su sekeluarga , Cik Bunut Payung sekeluarga , Cik Pengkalan Chepa sekeluarga , Mok , KISS (Kelab Sahabat Sejati-23 Sahabat) , Jemscoil (Abe Pik, Syawal , Masyhur) , Tuan Nor Sidiq Bin Tuan Ludin & Roni , Piji Kasparov , Faris Akmal , Ayah Su+Mok Su sekeluarga dan sesiapa-sesiapa yang saya terlepas pandang untuk senaraikan di atas.ย  ๐Ÿ˜€

……………………………………………………………………

P/s : Apa anda rasa jika orang yang anda jemput tidak dapat hadir ke jamuan perkahwinan anda? ๐Ÿ˜‰ย  Berdasarkan jamuan kecil-kecilan tadi, sekarang baru saya dapat mengerti erti mencintai seorang wanita bergelar isteri dengan sepenuh hati muhibbah, muafakat dan semangat perpaduan di antara keluarga, sanak-saudara, jiran tetangga dan kawan-kawan. Semangat beramai-ramai memeriahkan sesuatu majlis itu sangat penting dalam masyarakat, tetapi nampaknya semangat tersebut jelas semakin pudar marcapada ini. Sememangnya tidak dapat dinafikan ini semua sedikit sebanyak berpunca daripada gelombang arus pemodenan yang tidak sihat. Jurang perpaduan semakin luas, masyarakat hari ini kebanyakannya lebih gemarย  menonton model perempuan seksi untuk pakaian renang ‘buat hal sendiri’. Oh, dengan ini saya akan try usahakan diri sebaik mungkin untuk mengahwini perempuan solehah yang cantik dan tahu menghormati orang tua memenuhi tuntutan setiap undangan majlis yang diajak oleh sesiapa sahaja. Jaga hati Si Pengajak,beb. Itu MESTI. Kita TAK hidup berseorangan seperti masyarakat purba zaman batu dahulukala, tetapi kita hidup berkelompok dalam masyarakat majmuk. Oh! Sekian sahaja. Muafakat membawa berkat. Salam 1 Malaysia semua.ย  ๐Ÿ˜‰

P/s : Lately, saya terlampau banyak membaca buku-buku komik Shin Chan bisnes karangan mat salleh sehingga terkejar-kejarย  perempuan cantik harta kekayaan duniawi sahaja. Alhamdulillah, sinar cahaya petunjuk daripada Allah masih ada, Faris Akmal(rakan saya) telah menggerakkan hati saya dengan izin Allah, telah menghadiahkan sebuah buku bisnes mengikut perspektif Islam kepada saya. InsyaAllah, akan dikhatamkan sebaik mungkin. “Terimo kasih banyok-banyok la boh sebab wi ko kawe ni. Slamat berjayo, sep kito blakow. Nok kawin nati ajok la kawe. Bereh”.ย  ๐Ÿ˜‰

-GM Yusri-

Advertisements

~ by GM Yusri on September 6, 2010.

9 Responses to “Persediaan (Vol 5)”

  1. wah..rezeki melimpah ruah ๐Ÿ˜€

    kuih akokkkkk..dah lama kot tak makan..time kat yt besut dulu tiap2 minggu dapat makan ๐Ÿ˜€

    • Alhamdulillah, Allah nk bgi
      Wii~ ๐Ÿ˜€

      Aik? Prnah mkn gk ek kuih akok?
      Sedap kn?
      ๐Ÿ˜‰

  2. slm.lamo xkomen.demo tulis namo kawe sj.letok etek gambar kawe.manola taw takut2 sain demo jth ht kawe.agaga.ngaji molep sano tu.kelik oyat sepatoh.wee

    • Haha
      Nk letak doh boh gmbr demo
      Tpi kawe tkut tino2 xlena plop tido tngk gmbr demo
      Mugo bare semakk keyh
      Haha ๐Ÿ˜›

      Bereh boh
      Memey nk ngaji molep
      Lmbt lgi tuh nk kelik
      Xdop hal la, gapo2 kawe oyap demo
      Bereh. ๐Ÿ™‚

  3. gilow cdih molpe kawe baco..waaa
    mujo aku xjerit berbakul2 po mu jah aritu..stay cool..haha
    gudluck bebeh..kalu blk msia nnti bwok blk tino matsaleh sore kat ku

    namo aku ciap ejo penuh..haha

    • Haha
      Rilek2, jange jerit
      Lamo ore ingt mat nyah keyh
      Haha ๐Ÿ˜›

      Yak boktang
      Bukn stakat tino mat saleh, tino mat ite pon leh lgi nok ejas demo
      Haha ๐Ÿ˜›

      Ho boh, msti doh.
      Bare kemah-keming keyh
      Msti doh kna ejo namo pnuh
      Aishhhh~ ๐Ÿ˜‰

  4. sedap2..hoho..dah name pon duduk besut tu,x pernah makan memang pelik ah ๐Ÿ˜€

    tau kan kuih jala emas??

  5. sebab ritu tnye kawan budak klate dye x tahu..hoho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: